Gedreven door voedsel heeft inflatie meer invloed op huishoudens met een laag inkomen dan op de middenklasse

In augustus stegen de prijzen van het item ‘voeding en niet-alcoholische dranken’ weer boven het algemene niveau, daarom ligt de index 2 punten hoger in sectoren met een laag inkomen in vergelijking met die met een grotere koopkracht.

De inflatie-index voor augustus, die op het algemene niveau 2,7% bedroeg, maakte een einde aan een veelbelovende streak die in de afgelopen drie maanden was opgetekend: voor het eerst sinds april maakte de evolutie van de prijzen van de categorie “Voeding en niet-alcoholische dranken” lag daar boven en bedroeg 3,5%. Het was het item, samen met apparatuur en huisonderhoud, dat in augustus het meest toenam, in tegenstelling tot wat er tussen mei en juli gebeurde. Gedurende deze periode lag de stijging van de voedselprijzen tussen 0,5 en 1 punt onder de algemene inflatie. Met het herstel in augustus herstellen ze de dynamiek van het begin van het jaar en de geaccumuleerde inflatie in deze categorie bereikt 22,9%, 4 punten boven de algemene inflatie, wat een gecumuleerde stijging van 18,9% registreert in de eerste 8 maanden. van het jaar.

De gegevens bepalen een ongelijke impact op de verschillende sociale sectoren, afhankelijk van de incidentie van de items die het meest toenemen in de korf van elk van hen. Het is, kort gezegd, de kloof die de ongelijke prijsevolutie verdiept.

“De inflatie in de voedingssector is goed voor 40-45% van de totale inflatie in de laagste sectoren, terwijl het ongeveer 25-30% van de hoogste sectoren verklaart”, legt Ignacio Ruiz, econoom bij het adviesbureau, uit. Ondanks de sprong in augustus “blijft de inflatiekloof echter in lijn met het eerste semester, met een verschil van 2 procentpunten tussen de sectoren met de laagste en de hoogste middelen. Deciel 1 (lager inkomen) vertoont een variatie van 20% vanaf augustus, terwijl deciel 10 (hoger inkomen) een variatie vertoont van 17,9% ”, legde hij uit.

Het adviesbureau had in een van zijn recente rapporten al gewaarschuwd dat inflatie haar regressieve karakter de komende maanden zou kunnen accentueren. langs de inkomenspiramide. Simpel gezegd, de inflatie van de armen is niet dezelfde als die van de middenklasse, die ook verschilt van de bevolking met een grotere koopkracht ”, benadrukte hij.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De eurocrisis en de toekomst van de Europese integratie